Sportorvosi rendelés

Legyen szó amatőr- vagy élsportolóról, a fokozott fizikai igénybevételnek köszönhetően, mindenkinél előfordulhatnak végtag, ízületi, izom és egyéb a mozgásból származó sérülések. Ezek szakszerű ellátása különösen fontos a minél teljesebb körű és gyorsabb gyógyulás érdekében.

Rendelőnkben az élsportolók sportorvosi ellátását is végző kiváló szakembergárda segíti a mielőbbi regenerációt. Kiemelt hangsúlyt helyezünk a beteg köré épülő csapatmunkára, amelyben a szakorvos, gyógytornász, gyógymasszőr terápiás tudása hatványozottan érvényesül.

A terápia mellett, fontos a megelőzés is, hiszen sportolni jó! De természetesen itt is nagyon fontos a rendszeres egészségügyi vizsgálat. Hiszen a sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a sportoló egészségének védelme.

Ezen vizsgálatokat az Országos Sportegészségügyi Intézet sportegészségügyi szakrendelésének, valamint az Országos Sportegészségügyi Hálózatnak a sportorvosai végzik 18 éven aluli versenyzőnél félévente, 18 év felett évente. A sportorvosi vizsgálatokat úgy kell időzíteni, hogy legalább 6 hét legyen a verseny előtt az esetlegesen szükséges gyógykezelésre. Versenyezni – néhány sportág kivételével – csak érvényes sportorvosi engedéllyel szabad, illetve lehet.

Sportágtól függetlenül kötelező eleme a sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatnak az anamnézis felvétele, a fizikális vizsgálat, a 12 elvezetéses EKG, valamint a vizeletvizsgálat, melyeket minden egyes alkalommal el kell végezni.

Az anamnesztikus kérdéseket tartalmazó sportorvosi vizsgálati kérdőívben feltett kérdések a sportoló egészségi állapotára, a kockázati tényezőkre, illetve a sportolást és a sportteljesítményt esetlegesen befolyásoló panaszokra vonatkoznak.