Reumatológia

A reumatológiai megbetegedéseket korunk népbetegségeként tartják számon, mely hazánkban is nagyon sok embert érint. A lakosság 15-20 százalékánál diagnosztizálható mozgásszervi betegség, több mint százezren szenvednek gyulladásos ízületi megbetegedésben, és 10-20 százalékra tehető azoknak a száma, akiknél ízületi kopás tünetei jelentkeznek.

MILYEN ESETEKBEN FORDULJUNK REUMATOLÓGUS SZAKORVOSHOZ?

  • Ha egy vagy több ízületünkben fájdalom és duzzanat jelentkezik, mert ilyenkor ki kell zárni a komolyabb gyulladásos betegségeket, amelyek speciális, országos intézeti kezelést igényelnek .
  • Csípő-, térdfájdalom, a kéz kisízületeiben fájdalom, ropogás vagy duzzanat, ha ez a mindennapi tevékenységünkben problémát okoz: például ülésből felállás, lépcsőn felfelé vagy lefelé járás, gépkocsiba ki és beszállás, harisnya és cipőfelhúzás–mert ezek a térd vagy a csípő kopását jelzik.
  • Leggyakoribb panasz a derékfájdalom, ún. lumbago, vagy az alsó végtagba lesugárzó fájdalom vagy zsibbadás, az ún. isiász. Ennek hátterében a csigolyák közötti porckorongok kiboltosulása vagy kiszakadása (porckorongsérv), illetve idősebb korban a korral járó degeneratív elváltozásai állnak, melyeket később a csigolyák közötti kapcsok stabilizálnak. Itt is állhat gyulladásos gerincbetegség a háttérben, illetve daganatos betegségek első tünete is lehet a derékfájdalom: minden 6 hétnél hosszabb ideig tartó deréktáji fájdalom gondos kivizsgálást igényel!
  • Csontritkulás vagy annak gyanúja esetén, ha szüleink között előfordult csípőtáji törés.
  • Az ízületek körüli lágyrészek betegségei az ún. ínhüvelygyulladások, vagy a váll körüli nyáktömlők gyulladása, törések és ficamok utáni fájdalmak, az Achilles ín fájdalma és duzzanata, a könyök és csukló mozgása közben jelentkező ropogás és fájdalom, az ún. teniszkönyök vagy golfkönyök esetén.

Derékfájdalom: milyen esetben forduljunk azonnal reumatológushoz? Nézze meg videónkat!

Térd fájdalma – mikor forduljunk szakemberhez, és milyen kezelési lehetőségek vannak? Nézze meg videónkat!

 

Kéz -, és ujjízületek fájdalma fiatalabb korban (autoimmun problémák) – mit érdemes tudni?
Nézze meg videónkat!

Kéz-, és ujjízületek fájdalmai: Bouchard és Heberden csomók – nézze meg videónkat!