Idegsebészet

Az idegsebészet az orvostudomány azon ága, amely az idegrendszer sebészetileg kezelhető, operálható betegségeivel foglalkozik. Ide tartoznak:

  • agy (koponyán belüli elváltozások)
  • gerinc bizonyos betegségei (pl. gerincsérv, vagy más néven porckorongsérv, csigolyacsúszás, csigolya összeroppanás, csigolya-daganatok, áttéti daganatok
  • gerincvelő (pl. daganatok)
  • idegek (pl. csuklóideg-leszorítás, azaz „alagút-szindrómák”)
  • egyéb, ritkább betegségek (pl. fejlődési zavarok).

Nálunk elérhető idegsebészeti magánrendelésen, az országban egyedülálló nemzetközileg elismert szakember által vezetett konzultációra nyílik lehetőség, melynek során nehezen kezelhető kórképek, betegségek kerülnek előtérbe, úgy mint: arcidegzsába (trigeminus neuralgia), epilepszia, Parkinson betegség műtéti megoldása, spaszticitás (fokozott izomtónus), neuropátia (idegi fájdalom) kezelése.

Az idegsebészeti kivizsgálás során a pontos kórelőzmény felvételét követő fizikális vizsgálat során az idegsebész a koponya, gerincoszlop vizsgálatát követően nézi az agyból közvetlenül kilépő idegek funkcióját, a végtagok mozgásait, reflexeit, melyek a gerincvelőből kiinduló idegek állapotáról, károsodásáról adnak képet, vizsgálja a végtagok izomerejét és az esetleges érzészavarokat, koordinációt és a tudatállapotot. A diagnózis felállításához képalkotó vizsgálatok (röntgen, CT vagy MR vagy egyéb képalkotó vizsgálatok) elvégzése is szükséges, ezt minden esetben az idegsebész határozza meg. A helyben történő neurológia vizsgálatok elvégzésén kívül az esetlegesen szükséges képalkotó vizsgálatok elvégzését megszervezzük Önöknek.